Norrlinin puisto

Kasvitieteen professori J.P. Norrlinin puistosta jäljellä olevalle alueelle Vääksynjoen rantaan on kunnostettu tunnelmallinen metsäpuutarha. Puiston portin muotokieli mukailee Norrlinin huvilaa, joka sijaitsi porttia vastapäätä liikerakennuksen kohdalla sijainneella kukkulalla. Puistoalueen tarinat kertovat huvilassa aiemmin vaikuttaneen Järnefeltien kulttuuriperheen kesänvietosta ja Juhani Ahon kesästä, jolloin hänestä kuoriutui yksi Suomen kansalliskirjailijoista, unohtamatta myöskään kasvitieteilijä Norrlinin vaikutusta Vääksyyn ja Suomen kasvitieteen historiaan.

”Silloin kun me muutimme tänne vuonna 1908, oli nykyinen linja-autoaseman seutu suurenmoinen puutarha, jonka omisti professori J.P. Norrlin, maailmankuulu keltanoitten tutkija, joka oli ostanut tämän kenraali Alexander Järnefeltin perikunnalta. Se oli suurenmoinen puisto, ei ollut juuri sitä kasvia, mitä Suomessa pystytään viljelemään taikka istuttamaan, joka olisi puuttunut professori Norrlinin puutarhasta. — Hän oli niin valtavan tietorikas kasvitieteen professori. Hän oli kotoisin Viitailan kylästä, josta hän lähti opin teille ihan tommosena talon poikana ja omilla lahjoillaan luki itsensä ylioppilaaksi ja maisteriksi muutamassa vuodessa, mikä herätti valtavaa kiinnostusta koko Suomen ja Helsingin yliopistossa. Sellaista kasviopin lahjakkuutta ei oltu siihen asti Suomessa nähty eikä kuultu.”
muisteli Vääksyn pitkäaikainen kesäasukas, everstiluutnantti Oras Selinheimo vuonna 1983.

Norrlinin puistossa pääsee vaivatta kulttuuri- ja luontoelämyksen äärelle, piknik-tuokiota viettämään tai vain rauhoittumaan ja nauttimaan puiston tunnelmasta – siitä samasta, joka lumosi jo meitä edeltäneet sukupolvet Vääksynjoen rannalla.