Vanha keskusta

Vääksynjoen myllyjen ja kestikievarin kupeeseen kasvoi kanavan myötä varhainen liikekeskusta. Monenlaisia palveluita ja putiikkeja oli niin paikallisväestölle kuin kesänviettäjille, joita asui huviloiden ohella paikallisissa täysihoitoloissa.

Siel mäen piällä o kirjakaupat, tapettikaupat, maalaine kaupat, aptiekit ja monet muut suuret kaupat. Sitte siel o myllyt, oikei uulen aikaset, jotka jauhaa Askala vilja jauhoks. Et kyl se Vääksy vaa o hieno mööbel: kesäl siel o valla koko Suome taile- ja herrasväk. Siel kävelie professyöriä, tuomaria, lehtoria, rehtoria ja paljo korkeasti oppinnetta kansaa. (Kirjoitus Lahti-lehdessä, 1928)

Vanha keskusta kasvoi aina 1970-luvulle asti:

Muistan vanhan Vääksyn vilkkaana keskustana. Siellä oli kaupat, Nurmisen k-kauppa ja vastapäätä oli apteekki. S-kauppa oli nykyisen Lauran kaupan kohdalla, iltaisin istuskeltiin sen ikkunalla. Vastapäinen kivitalo oli silloin Pasi Loisan kauppa. Pankkeja oli useita. Torialueella piti Hauhian Lea nakkikioskia, se oli oikein semmoinen perinteinen liikuteltava metallinvärinen nakkikioski. Lea antoi meille nakkeja ja lihiksiä luotolla, ja aina ne velat yritettiin myös maksaa pois.

Vanha keskusta jäi kauppojen suurentuessa ja liikenteen lisääntyessä ahtaaksi, ja uusi liikekeskus rakennettiin 1980-luvulla reilun kilometrin päähän Mikkolan kartanon pelloille. Vanhassa keskustassa jatkoivat toimintaansa harvat yrittäjät, jotka kuitenkin 2000-luvulle tultaessa alkoivat saada uusia naapureita. Vanhoja rakennuksia kunnostettiin, ja uusia putiikkeja, kahviloita, kädentaitajia ja hotellikin ilmaantui. Vanha keskusta heräili uuteen elämään.

Vääksyn tarinat facebookissa